H㣪mªñ Jmý£íã H㣪mªñ Ûñtùk §émüå

26 June, 2007

DILEMA : BUKAN KERJA IDAMAN.

Filed under: Tip — jmylia @ 4:33 pm

hati-hati hati

GAGAL BEROLEH KERJAYA IDAMAN DAN TERPAKSA BERPUAS HATI DENGAN KERJAYA YANG ANDA PEROLEH SEKARANG? TIDAK RAMAI YANG BERNASIB BAIK MENDAPAT PEKERJAAN YANG DIIDAM-IDAMKAN ATAU SESUAI DENGAN IJAZAH YANG ANDA MILIKI. BELAJAR DALAM BIDANG LAIN TETAPI TERPAKSA BEKERJA DALAM BIDANG LAIN. YANG SAMA SEKALI LARI DARIPADA YANG ANDA IKUTI DI KAMPUS DAHULU.  

UMPAMANYA ANDA PEMEGANG DALAM IJAZAH DALAM BIDANG PERAKAUNAN TETAPI DISEBABKAN TIADA REZEKI UNTUK MENJADI SEORANG AKAUNTAN, ANDA HANYA SEKADAR BERPUAS HATI DENGAN BERTUGAS SEBAGAI GURU EKONOMI. ANDA TIADA PILIHAN DAN TERPAKSA MENERIMA SEADANYA, ASALKAN TIDAK TERUS BERGELAR PENGGANGUR. NAMUN TIDAK BERMAKNA ANDA TIDAK BOLEH MELAKUKAN YANG TERBAIK. ANDA BELUM TERLEWAT SEBENARNYA. RAMAI ORANG JATUH CINTA PANDANG PERTAMA KEPADA KERJAYA YANG SELAMA INI TERLALU ASING KEPADANYA. AKHIRNYA MEREKA MUNCUL BERJAYA DALAM KERJAYA ITU. BAGAIMANA? MUNGKIN ANDA BOLEH CUBA BEBERAPA PANDUAN DI BAWAH INI:

 RUANG PERIBADI YANG CERIA.         Namun tidak dinafikan, tidak semua majikan dapat menyediakan suasanan pejabat yang benar-benar dapat menyuntik semangat kepada pekerja. Justeru, tidak salah kiranya anda sendiri menggambil inisiatif mewujudkan suasanan yang dapat mengubah mood anda semasa bekerja. Ceriakan ruang peribadi anda seperti menghias meja atau sudut anda bekerja dengan citarasa yang dapat membangkitkan semangat dan rasa ingin bekerja. Begitu juga cara dan warna pakaian serta cara membawa diri, turut menyumbang menceriakan anda. 

SUASANA TEMPAT BERKERJA         Suasana tempat bekerja banyak mempengaruhi mood atau semangat untuk bekerja. Terutama bagi anda yang menghabiskan masa berkerja dari jam 9 pagi hingga 5 petang di pejabat, latar yang kondusif dan menarikakan memberi kesan yang baik kepada diri anda. Ruang pejabat yang semak,berserabut dan tidak bersistem hanya akan menyemakkan fikiran dan menjejaskan semangat untuk bekerja. 

PERGAULAN YANG SIHAT         Bercampur gaul dengan semua rakan di pejabat. Jadikan mereka rakan, tempat berbual dan saling bertukar pendapat, saling memberi dan menerima. Wujudkan pergaulan yang dapat memberikan anda semangat untuk bekerja, menerbitkan idea baru dan bantu membantu. Pasti ada di kalangan rakan sepejabat yang rajin, baik hat8i, sentiasa kelihatan bertenaga semasa berkerja dan tidak lokek membantu, justeru tidak salah jadikan rakan yang baik ini sebagai ‘mangkin’ yang dapat membantu melonjakkan semangat anda. Jadikan rakan sepejabat yang baik ini sebagai contoh atau idola supaya anda juga bersemangat seperti mereka. 

JANGAN MUDAH TERPENGARUH

 

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: