H㣪mªñ Jmý£íã H㣪mªñ Ûñtùk §émüå

8 June, 2007

Bagaimana mengurus cuti dan gaji

Filed under: Tip — jmylia @ 11:51 am

 

Cuti dan gaji adalah antara perkara utama dalam karier anda. Pernahkah anda merancang bagaimana untuk menguruskannya? Adakah anda selalu menghadapi masalah pendapatan yang tidak cukup? Duit tak tahu habis ke mana? Adakah anda mempunyai perancangan kewangan jangka panjang?

Dalam aspek cuti pula, bagaimana cuti anda sebelum ini? Adakah ia dilakukan dengan sebaiknya? Ataupun, adakah anda selalu penat dan tidak ada masa untuk berehat? Kali ini, tip wanita kerjaya akan memberikan beberapa petua ringkas bagaimana untuk menguruskan cuti dan gaji anda.

 


Ramai orang memandang remeh perkara ini. Akhirnya mereka tidak berapa pasti bentuk bayaran yang diterima. Telitilah gaji kasar, kadar bayaran, potongan-potongan (seperti caruman KWSP, insurans, ansuran pinjaman, belian ansurans dan lain-lain) pastikan tiada kesilapan dalam pengiraan walaupun satu sen. Bayangkan anda hilang lima ringgit sebulan, dalam masa tiga puluh tahun, anda sudah hilang kira-kira RM: 1800.00. Banyakkan? Ingat, gaji anda adalah duit anda, anda berhak untuk mengetahui apa yang berlaku padanya.

Berterima kasih pada majikan, dan bersyukur pada Tuhan. Mudah bukan? Fahami Prinsip Syukur, semakin nada bersyukur kepada Tuhan, semakin banyak Tuhan memberikan kepada anda.


 

Thanks Comments

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: