H㣪mªñ Jmý£íã H㣪mªñ Ûñtùk §émüå

4 June, 2007

10 CARA JADI ORANG YANG KREATIF

Filed under: Tip — jmylia @ 7:01 am

1.    Setiap orang boleh menjadi kreatif.Anda perlu menjadi orang yang sangat spesifik atau       unik, apa lagi genius untuk menjadi kreatif. 

 2.    Kreativiti dapat diekspresikan dalam berbagai pekerjaan dan aspek kehidupan.Ertinya       anda boleh menciptakan suatu hukum baru atau cara baru dalam mengisi hidup.Atau       menciptakan hal-hal baru, atau alternatif baru dalam memecahkan masalah-masalah        klasik. 

Bagaimana memanfaatkan energi anda untuk menjadi kreatif.

Cubalah langkah ini. 

3.    Keluarkan jiwa kanak-kanak anda ketika kita remaja dan belia, kita dibimbing oleh intuisi dan penkiraan.Tapi setelah dewasa sudah lebih banyak “dos” and “dont’s”.Beri pendekatan kekankakan pada setiap projek, beri kebebasan dan buka fikiran.Berfikirlah secara naïf dan karanglah pertanyaan-pertanyaan tolol.Dulu. ketika kapalterbang pertama diciptakan, pasti ada pertanyaan-pertanyaan “tolol” yang tidak mungkin yang dilontarkan penciptanya pada diri sendiri. 

4.  Katakan ‘jangan banyak omong’ pada orang dewasa dalam diri anda.Kalau akan berkarya, bahagian otak yang logis dan dewasa sering menghalangi kerana adanya factor ketidakmungkinan.Jangan dengarkan, teruslah berkarya.Soalnya, itu akan menekan idea-idea kreatif anda.Entah itu dalam menulis, melakukan pekerjaan tangan dan semacamnya.

 5.  Izinkan diri anda melakukan kesalahan ada satu langkah dalam kehidupan yang ‘menyuruh’ orang berbuat salah.Misalnya, mencuba sesuatu yang tidak lazim, dengan tujuan menciptakan sesuatu yang baru.Itu bagus, kerana anda akan belajar dari kesalahan itu, supaya langkah selanjutnya akan lebih baik.bayangkan seorang pelukis yang memiliki buku sketsa yang tebal.Pasti dia telah melakukan banyak kesalahan sebelum mencapai gambar yang terbaik. 

6.  Isi bateri anda fikiran kreatif memerlukan idea segar, seperti otot memerlukan makanan.Jadi lihatlah sekitar anda.Tontonlah filem, datangi toko, muzium, atau apa pun yang anda sukai.Fikiran anda akan menyerap pelbagai hal, yang mungkin boleh menjadi sumber idea

 7.  Cubalah memiliki kegiatan rutin.Kalau fikiran anda sedang buntu, beristirehatlah sejenak dan kerjakan sesuatu yang sifatnya rutin.Misalnya mencuci piring, mendi, bercukur atau Cuma berjalan sekeliling tempat anda.Pekerjaan ini akan membuat fikiran pragmatis.Anda sibuk sehingga fikiran yang kekank-kanakan itu akan muncul tiba-tiba.  8. Tuliskan idea bagus  boleh muncul pada saat-saat tak terduga.Kalau anda selalu punya alat tulis, anda boleh menuliskanya segera supaya anda tidak lupa.Konon, Paul McCartney menciptakan lagu Yesterday yang legendaries itu ketika bangun tidur.Kalau tak kontan menuliskanya, pasti idea itu keburu lenyap. 

9.  Bagi orang-orang Barat, yang terbisa menulis jurnal harian, menulis bukan perkara yang sulit-sulit amat.Ada ahli yang menyarankan agar anda menulis 3 halaman apa pun setiap pagi.Katanya di antara yang ringan-ringan yang anda tulis, pasti akan bertemu idea bagus.Soalnya, menulis itu boleh merangsangkan idea. 

10.      Percaya bahawa anda boleh melakukannya.Jangan ragu-ragu ketika memulai sesuatu yang penting anda percayai, kita semua punya kekuatan untuk menjadi kreatif, siapa pun dia adanya.Begitu pula anda!!!         

Dipetik dari majalah Perdana Ogos 2006

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: